Vesti

Aleksandar Blagojević o ambicijama Partizana: Da budemo aktuelni u borbi za trofeje do poslednje utakmice

Ako se po regularnom delu plej-of poznaje, rukometni klub Partizan i te kako ima razlog da se nada odličnom plasmanu na kraju sezone. Aktuelni šampion Vojvodina jedini je tim koji je u dosadašnjem toku borbe za titulu savladao crno-bele, i to dva puta. Skor od devet pobeda i dva poraza učvrstio je Partizan na drugom mestu na tabeli A grupe ARKUS lige (18 bodova), odmah iza Novosađana koji imaju tri boda više (21). Prate ih Dubočica 54 (14 bodova) i Dinamo (13), koji su takođe obezbedili mesto u plej-ofu, dok će se iz ove grupe u plej-autu naći Proleter (8), Spartak (6), Kikinda (4) i Crvenka (2).

O tekućoj sezoni, predstojećem plej-ofu, korona virusu, ali i funkcionisanju klubova u doba pandemije razgovarali smo sa Aleksandrom Blagojevićem, generalnim direktorom ,,parnog valjka“.

Za mnoge timove poništenje sezone 2019/20. predstavljalo je veliki udarac, naročito kada su u pitanju finansije. Crno-beli su uprkos svemu zadržali optimizam i žele da nastave tamo gde su u martu stali – na putu do dugo željene titule.

,,Mi smo bili za to da igramo, da se sezona nastavi, ali bilo je stvarno složeno. Dodatna komplikacija je bio sistem u kom su Vojvodina i Metaloplastika igrale SEHA ligu. Nije mogla da se nađe solucija koja bi bila korektna tako da ne ošteti nikoga i bilo je realno da dođe do prekida. Što se tiče finansija i gubitaka na tom polju, mi smo možda i najbezbolnije prošli. Za razliku od mnogih ekipa, nismo nikada imali pomoć u vidu sredstava od lokalne samouprave, pa nismo imali ni šta da izgubimo. Zadržali smo kostur tima, to su sve naši klinci. Ove godine imamo samo jednog igrača koji nije prošao kroz Partizanovu rukometnu školu. Samo jednog od 22 u pogonu. Prekid zbog vanredne situacije omeo nas je po pitanju plasmana, ali želimo da taj gubitak pretvorimo u dobitak na kraju tekuće sezone“, istakao je Blagojević.

U intervjuu za naš sajt, trener Vojvodine Boris Rojević nedavno je izjavio da Partizan vidi kao glavnog konkurenta svom timu u borbi za titulu. Iz Humske uzvraćaju pohvale taboru aktuelnog šampiona države.

,,Vojvodina je kao klub u poslednjih nekoliko godina pokazala da je izuzetno ozbiljna. Imaju ozbiljnu upravu, izdvajaju ozbiljna sredstva i imaju ozbiljno dobre uslove. Svima nama treba da bude cilj da pobedimo jedan klub koji je tako situiran i gde postoji kontinuitet osvajanja titula. Veoma nam laska što imaju takvo mišljenje o nama, ali moram da priznam da je i dalje velika razlika između Vojvodine i nas – u iskustvu igrača, „rosteru“, budžetu. Ako bi kojim slučajem epidemiološka situcija bila bolja, pa da se plej-of odigra pred publikom, onda bi možda taj neki jaz i razlika u kvalitetu i budžetu bili manji, jer imamo sjajne i brojnije navijače. Svakako mislim da je realno jedini pravi favorit za titulu Vojvodina, a Partizan i Metaloplastika prvenstveno mogu biti konkurenti“, smatra generalni direktor crno-belih.

Za razliku od A grupe, čiji je rasplet odavno poznat, u Grupi B biće neizvesno i napeto do poslednje utakmice.

,,Znam da je u B grupi situacija takva kakva jeste, da Radnički, Crvena zvezda i Novi Pazar konkurišu za jedno mesto u plej-ofu. Moje lično mišljenje je da Kragujevčani imaju najveće šanse da se nađu među osam najboljih, prvenstveno zbog rasporeda. Međutim, i Novi Pazar i Crvena zvezda su u dosadašnjem toku pokazali da su borbeni, da se ne predaju i da uvek mogu da iznenade. Ako bih govorio o šansama u procentima, to bi bilo 40-30-30. Slažem se sa najavama da će plej-of koji je pred nama biti najizjednačeniji i najzanimljiviji u poslednjih nekoliko godina. Smanjila se ta razlika između Vojvodine i ostalih klubova, a i razlika između nas je sve manja, svako svakoga može da pobedi. Ja jedva čekam da plej-of počne“, nestrpljiv je Blagojević.

Zbog promene sistema takmičenja ove sezone u regularnom delu nema ,,večitog derbija“. U crno-belom taboru priželjkuju da se sa Crvenom zvezdom sretnu u plej-ofu.

,,Žal svakako postoji. Mi mnogo volimo da igramo derbi, a verujem da i komšijama nedostaje ta naša borba za prestiž između klubova, bez obzira na rezultate u poslednjih nekoliko godina. Možda drugi ne razumeju kakav je to osećaj, ali derbi je uvek na televiziji, uvek u centru medijske pažnje. Kada ta utakmica počne, šanse su uvek 50-50. Niti smo mi toliko kvalitetni da bismo bili uvereni u pobedu, niti verujem da bi se komšije odmah predale. Uvek će biti neizvesno. Ako se plasiraju u plej-of, imaćemo derbi, ali svakako – neka najboljih osam ekipa ide dalje, ko god to bio“, poručio je direktor Partizana.

U šaljivom tonu naglasio je da je siguran da će crno-beli u novu polusezonu ući iskusniji.

,,Igrači koji su imali 20 godina sada će imati 21, oni koji su imali 18 sada će imati 19. Biće bolji i iskusniji, vreme radi za njih. Prvi deo smo odigrali sasvim solidno. Imali smo neke oscilacije i mogli smo bolje da odigramo te dve utakmice koje smo izgubili. Odlučili smo da pred plej-of pojačamo pozicije na kojima imamo najmanji broj igrača. Pivotmena smo već doveli, a postoji velika šansa da ćemo se pojačati i na poziciji desnog krila. Izuzetno smo zadovoljni Mićićem i Nešićem, ali znamo šta znači plej-of, odnosno kakvu težinu nosi. Naš cilj je da sezonu završimo među prve dve ekipe i da budemo aktuelni u borbi za trofeje do poslednje utakmice“, istakao je Aleksandar Blagojević.

Partizan će po završetku zimske pauze najpre putovati na dva gostovanja. Crno-beli će se u 12. kolu sastati sa Crvenkom, zatim sledi put u Leskovac na megdan Dubočici 54, a u poslednjem kolu izabranici Nenada Maksića biće domaćini subotičkom Spartaku.