Vesti

Ljubomir Pavlović: U borbi za titulu presudiće zdravlje igrača i sreća

Ekipa Železničara, u mnogim najavama predstojećeg plej-ofa ARKUS lige, izbrisana je sa liste favorita za osvajanje titule. Klub iz Niša doživeo je poraze u poslednja dva kola pred odlazak na zimsku pauzu i izgubio poziciju lidera na tabeli B grupe. Železničar je u desetom kolu izgubio od Radničkog u gostima (24:22), a neslavno je prošao i u duelu 11. kola protiv Novog Pazara u ,,Pendiku“ (35:30). Međutim, Nišlije nikada ne treba prerano otpisati. O tekućoj sezoni i predstojećem nastavku takmičenja razgovarali smo sa predsednikom kluba Ljubomirom Pavlovićem.

,,Ne želimo da se obaziremo na to kako nas drugi vide, mi radimo svoj posao najbolje što znamo. Poslednjih godinu i po dana, koliko sam ja na čelu Upravnog odbora, prioritet nam je stabilizacija kluba, odnosno da izgradimo klub u koji će igrači imati poverenje. Mi moramo da gradimo kuću od temelja. Treba poći od škole rukometa, omladinskog pogona i osigurati da igrači u prvom timu budu plaćeni. Pored svih izazova koje smo nasledili, a tu pre svega mislim na ogromna dugovanja, mi funkcionišemo kao jedan pravi klub, a sportski rezultati će doći vremenom. Uključili smo i naučni pristup u trenažnom procesu i trenažnom planiranju. To je ono što je svuda u Evropi i svetu normalno, a kod nas je nepoznanica. Želimo da damo najbolje od sebe i da predstavljamo model ponašanja, da budemo primer kluba ne samo samo u Srbiji već i u regionu”, istakao je Pavlović na početku našeg razgovora.

Dok je u A grupi situacija poprilično jasna, svi očekuju rasplet u Grupi B, u kojoj je između šest timova matematički svaki epilog moguć. Ipak, favoriti za odlazak u plej-of su definitivno Metaloplastika i Železničar, koji u ovom trenutku imaju isti broj bodova (15), ali Šapčani imaju bolju gol-razliku. Pored njih, za mesto među najboljih osam boriće se Rudar, Novi Pazar, Crvena zvezda i Radnički.

,,Vrlo je interesantna borba u našoj grupi i bilo bi nezahvalno bilo koga izdvojiti. Svi klubovi su mnogo uložili i verujem da svi grabe ka tome da budu u plej-ofu. Hajde da pustimo vreme. Već za dve nedelje sve će se znati, ali biće jako neizvesno do poslednjeg trenutka. Poznajem situaciju u srpskom rukometu, vidim koliko klubovi grcaju u problemima. Dobro nam je došla pomoć koju smo svi dobili i verujem da će ovaj plej-of biti kvalitetan, ko god da se u njemu bude našao”, rekao je prvi čovek Železničara.

U nastavku prvog dela sezone Nišlije najpre dočekuju ekipu Rudara, koja takođe priželjkuje da se nađe u plej-ofu, dok ih u poslednja dva kola očekuju mečevi protiv timova sa začelja – gostovanje Šamotu 65 u Aranđelovcu i susret sa Obilićem na domaćem terenu.

,,Očekujemo da iz tih utakmica obezbedimo mesto među najboljih osam i da spremamo formu za plej-of. Liga nikada nije bila izjednačenija i to je dobro zbog podizanja kvaliteta srpskog rukometa“, smatra Pavlović i dodaje: ,,Ove sezone u borbi za titulu presudiće i neki drugi faktori. Pre svega zdravlje igrača u ovom ludom vremenu, a naravno treba imati i sreće. Budimo realni, cela situacija sa korona virusom je poremetila klubove, ne samo u Srbiji već i u Evropi. Smanjila se razlika između timova i sada je sve moguće. Plej-of će biti veoma zanimljiv”.

Nekadašnji internacionalac nije želeo da izdvoji favorite u borbi za trofej namenjen šampionu države.

,,Ne bih da licitiram imenima. Imamo pun respekt prema svim protivnicima. Zaista ne bih nikoga da favorizujem, a mi ćemo kao klub dati sve od sebe da budemo u tom vrhu. Niko nije alergičan na titulu“, poručio je Pavlović uz osmeh.

Veliko pojačanje Železničara u nastavku biće Nemanja Milovanović, koji se vratio posle polusezone koju je odigrao u dresu Olimpijakosa.

,,Vratili smo Nemanju iz Grčke i nadamo se da ćemo uspeti da ga registrujemo do plej-ofa. Želja nam je da do kraja prelaznog roka dovedemo još jedno pojačanje, ali trudimo se da ne idemo iznad realnog, tako ćemo se ponašati i u budućnosti. Više truda ćemo uložiti u trenažni proces i dugoročno planiranje, a i samo tržište je vrlo interesantno zbog pandemije. Vrlo malo kretanja igrača se desilo. Svi kao da su se pritajili i čekaju da se smiri situacija”.

Kao i ostali timovi, Nišlije priželjkuju da što pre zaborave na sve poteškoće u radu koje su ih zadesile zbog korona virusa, kao i da se se navijači uskoro vrate na tribine.

,,Verujem da je dosta klubova izgubilo i to malo sponzora što je imalo i suočilo se sa brojnim finansijskim problemima. Kao i druge ekipe, i sami smo imali nekoliko igrača u karantinu, ali čak i kada smo bili oslabljeni nismo želeli da odlažemo utakmice jer smo svi u istom košu i treba da čuvamo ARKUS ligu. Po mom mišljenju, to je projekat kakav svaka ozbiljna država treba da ima, gde se rukomet ceni. Pretrpeli smo mnogo poteškoća u radu, naročito kada smo zbog korone ostali bez hale ,,Čair”. Lokalna samouprava je pokušala da nađe neko rešenje, selili su nas po školama, ali nezgodno je kada svakog dana trenirate u drugoj sali, pa onda nemate trening ili umesto dva održite samo jedan. Ja bih zaista voleo i da se publika vrati na tribine, posebno kada se vratimo na priču da liga nikada nije bila izjednačenija. Ali, nažalost, i jedan NBA se igra bez prisustva navijača. Prilagodićemo se tome, naši momci su profesionalci i moraju da se naviknu na svaku situaciju. Nikome nije lako pa ni nama i nadamo se da će ovo sve brzo da prođe i da ćemo se vratiti na normalan kolosek”, poručio je Pavlović za kraj našeg razgovora.