Vesti

Živojin Maksić: Cilj nam je razvoj mladih igračica

U novoj sezoni na klupi Naise sedeće Živojin Maksić, a iskusni strateg ističe da su prvi utisci o timu iz Niša odlični.

,,Ovo je grad rukometa, Naisa je klub bogate tradicije, trenažni uslovi su odlični -   dva puta dnevno smo u mogućnosti da koristimo sportsku halu, gradski stadion i teretanu „One Wellness". Klub od ove godine ima jasnu dugoročnu strategiju, koja ima za cilj razvoj mladih igračica. Od početka priprema  vredno i angažovano radimo sa mnogo motiva i ambicijom da iz dana u dan više napredujemo", ističe Maksić.

Prvu ligašku utakmicu protiv Mladosti u Novoj Pazovi (danas, 18:00) Nišlijke dočekuju spremne, posle napornih priprema.

,,Problem rukometa u Srbiiji je što nakon završetka prethodne takmičarske sezone igračice ne treniraju i imaju dva meseca pauzu od treninga. Iz tog razloga svakoj igračici koja je dogovorila saradnju sa klubom, zavisno od uzrasta, poslat je plan i program rada, koji je bio usmeren na razvoj aerobnog kapaciteta i snage. Naravno da su igračice na početku priprema mogle da dođu sa boljom fizičkom spremom. Ekipa je mlada i većina njih se prvi put sreće sa zahtevnijim trenažno-takmičarskim aktivnostima, za pohvalu je da su odlično odradile pripremni period i poboljšale svoje sposobnosti, koje nam omogućavaju da spremnije dočekamo superligaško takmičenje. Odigrali smo nekoliko kontrolnih i takmičarskih utakmica pred početak sezone. Za ovu sezonu je specifično što smo igrali tri takmičarske utakmice (dve utakmice na turniru Svesrpskog kupa i utakmicu Superkupa Srbije), koje su za nas bile i pripremne za narednu sezonu. Sa prikazanim igrama na Svesrpskom kupu možemo biti zadovoljni, dok sa izdanjem u Superkupu Srbije ne,  jer smo izgubili visokim rezultatom. U kontrolnim utakmicama smo pokazali i dobre i loše elemente, sve segmente igre u daljem radu moramo još usavršavati".

Promene u igračkom kadru, koje je Naisa pretrpela tokom leta, primorale su klub da se osloni na mlađe igračice.

,,Klub je pretrpeo velike promene, igračice koje su prethodne i prethodnih sezona bile nosioci igre napustile su klub. Zarad i u cilju stabilizacije kluba, prioritet je bio da novi tim formiramo sa većim brojem igračica iz Niša. Sastav tima za narednu takmičarsku sezonu  čine mlade igračice seniorskog uzrasta, koje su produžile saradnju. Sve igračice kadetskog uzrasta koje su nastupale za drugi tim Naise prešle su u prvi tim. Uspeli smo da angažujemo i nekoliko igračica - povratnika iz Niša, koje su ranijih godina igrale u klubovima u okolini, kao i devojke koje dolaze na školovanje. U narednom periodu cilj je da nakon stabilizacije pojačamo selekciju igračica na deficitarnim pozicijama".

Jasan plan za budućnost i želja da igračice rastu iz utakmice u utakmicu - sa ovim ciljem  Živojin Maksić večeras u novu ligašku sezonu uvodi svoj tim.

,,Osnovno nam je da u ovoj takmičarskoj sezoni stvorimo što veću bazu igračica za naredni period,  da napredujemo od treninga do treninga, da što kvalitetnije odigramo prvenstvene utakmice i zadržimo plasman u superligaškom takmičenju. Voleo bih da na kraju sezone vidim svoj tim kao skup mladih igračica, koje mogu kvalitetno da se nadigravaju sa najjačim našim ekipama", poručuje novi trener niškog kluba.