Vesti

Milan Đukić, pred početak ARKUS lige za muškarce: Niko nije izraziti favorit, čeka nas žestoka bitka za trofej

Sa novim ciljevima i ambicijama, pojačanim igračkim kadrom i napunjenim baterijama muški klubovi vraćaju se na teren, spremni za početak nove sezone u ARKUS ligi. Utakmice prvog kola na programu su ovog vikenda, a mi nestrpljivo čekamo prvi sudijski zvižduk, kojim će zvanično početi borba za trofej namenjen prvaku države.

Sa Milanom Đukićem, predsednikom Upravnog odbora ARKUS, razgovarali smo o novoj sezoni, sa akcentom na superligaško takmičenje u muškoj konkurenciji, koje počinje danas.

Glavna novina u ARKUS ligi ove sezone jeste žensko superligaško takmičenje. Prvo kolo je već odigrano, kao i jedna utakmica drugog kola. Kako je, iz Vašeg ugla, proteklo otvaranje sezone? Da li su ženski klubovi ispunili očekivanja i organizacione zahteve? 

- Prvo kolo ženske ARKUS lige je ispunilo očekivanja. Ono što svi mogu da vide je jedna nova i veća ozbiljnost u vođenju takmičenja. Drugačije su najave i procene, daleko pristupačnije sve informacije o odigranim utakmicama, a poseban akcenat bih stavio na vizuelni identitet crvene boje, koji razlikuje žensku od muške ARKUS lige. Po mom mišljenju, jedan vidan napredak, iskorak i za sada mogu  samo da izrazim zadovoljstvo zbog svega što možemo videti.

Ovog vikenda počinje i superligaško takmičenje u muškoj konkurenciji. U nedavnom razgovoru sa Milenom Delić, Asocijacija je od strane predsednice RSS dobila brojne pohvale na račun organizacije muške lige tokom prethodne sezone. Da li možemo očekivati da u novoj sezoni sve bude na još višem nivou? 

- Od muške lige posebno očekujem dalji napredak. Ono kroz šta ženska liga sada prvi put prolazi, muškoj je treći korak. Očekujem da klubovi pokažu još veći stepen ozbiljnosti, da se svaki klub za sebe bori da bude deo ARKUS lige, a da se svi zajedno kao liga borimo da napredujemo iz godine u godinu. Pre dve godine smo rekli da nema povratka na staro. O tome više i ne pričamo, već smo saglasni da nema povratka na nivo iz prethodne sezone. Borba za opstanak će biti žestoka, jer će u muškoj konkurenciji čak četiri tima napustiti ARKUS ligu. Ta odluka se neće menjati. Štaviše, superligaško takmičenje za muškarce će u dogledno vreme brojati 12 klubova, a po mom mišljenju, kasnije bi taj broj trebalo smanjiti na deset, kako bi taj kvalitet bio ono ka čemu težimo.

Šta očekujete kada je u pitanju samo takmičenje i borba za trofej? Svi su tokom leta vredno radili na pojačanjima i u novu sezonu ulaze sa visokim ambicijama. 

- Borba za trofej će takođe biti žestoka. Imamo možda najveću konkurenciju u poslednjih pet do šest godina. Niko nije izraziti favorit, a 4-5 ekipa je ozbiljno pojačalo igrački kadar, što je dobro. To je korak napred ka kvalitetu, neizvesnosti, ka punijim halama i napretku muške ARKUS lige. Svim klubovima želim uspešnu sezonu.

Ovog leta dobili ste novi mandat kao predsednik UO ARKUS. Šta će biti Vaš glavni cilj, ka čijem ostvarenju ćete težiti tokom trajanja ovog mandata? 

- Neutralnost, nezavisnost, napredak. Kada kažem neutralnost, mislim pre svega na neutralnost svih aktera, neutralnost sudijskih parova od bilo čijeg uticaja, neutralnost klubova od lige i lige od klubova. Želim da ARKUS liga bude nezavisna od klubova i uticaja na vođenje takmičenja, ali i obrnuto. Takođe, da sudijske organizacije budu nezavisne od dva prethodno navedena. Sve to je neophodno da bi klubovi, sudijske organizacije i sama liga napredovali. Ovo su na neki način bili postulati kada smo osnivali ARKUS ligu. Sada su ideali i ciljevi i ja od njih ne odustajem. Kome se ovo ne dopada - hvala, ne mora biti deo ovog sistema. ARKUS liga sada nije samo liga, već generiše ozbiljan deo rukometa u Srbiji i zato je sistem.