Vesti

Ko će podići trofej: Bekament BB, Jagodina, Železničar i Medicinar počinju borbu za titulu prvaka države

Sve do poslednjeg meča prvog dela ARKUS lige za rukometašice čekalo se na ime poslednjeg učesnika plej-ofa. Bekament Bukovička Banja, Jagodina i Železničar odavno su obezbedili mesto u doigravanju za prvaka Srbije, dok je Medicinar tek pobedom nad ekipom Mladosti u Novoj Pazovi, u 22. kolu, izborio četvrto mesto na tabeli.

Bekament Bukovička Banja iza sebe ima odličnu sezonu. Klub iz Aranđelovca plej-of dočekuje kao najbolje plasirani tim posle prvog dela, a ne sme se zaboraviti ni to da su izabranice Saše Boškovića ostvarile veliki uspeh na međunarodnoj sceni, plasiravši se u polufinale EHF Evrokupa, gde ih je čekala nepremostiva prepreka – španska Malaga. Ujedno, Bekament se može pohvaliti vernom publikom, koja je ovaj klub učinila najgledanijim u domaćem prvenstvu. Po ukupnom broju gledalaca na tribinama, Aranđelovac i Bor pokazali su se kao gradovi u kojima živi veliki broj ljubitelja rukometa. Bekament i Bor-RTB dele prvo mesto na tabeli klubova sa najvećom posetom na domaćem terenu -  ukupno 4.600 gledalaca na 11 utakmica kod kuće. Ako se osvrnemo na listu strelaca, uzdanica Bekamenta je svakako Sara Garović, koja nastupa na poziciji desnog beka i na 16 odigranih utakmica zabeležila je 103 pogotka. Dva gola više postigla je Tamara Kocić, koja je upisala tri nastupa više od svoje saigračice.

Rukometašice Jagodine, koje su prvi deo takmičenja završile kao drugoplasirana ekipa, brane titulu državnog prvaka. Jagodinke su nedavno odbranile i trofej Kupa Srbije, što ih dodatno motiviše pred početak plej-ofa. Skor od 19 pobeda, jednog remija i dva poraza nije bio dovoljan za prvo mesto na tabeli, gde je posle 22 kola ostao Bekament sa učinkom od 20 pobeda i dva poraza. Po broju gledalaca na utakmicama kod kuće, Jagodina se može pohvaliti da je treći najgledaniji klub u Srbiji. Mečeve ovog kluba u hali ,,JASSA“, njih 11, pratilo je ukupno 3.500 navijača. Zanimljivo je da na listi TOP 10 strelaca nema nijedne igračice iz redova aktuelnog šampiona, ali to pokazuje da trener Dragan Markov na raspolaganju ima odličan roster i veliki izbor.

Sa treće pozicije u plej-of je otišla ekipa Železničara. Klub iz Inđije je prvi deo ARKUS lige završio sa skorom od 17 pobeda, jednog poraza i četiri remija. Najjača karika Železničara bila je golman Jovana Vasiljković, koja je čak devet puta proglašavana za igračicu utakmice i to je čini najboljim pojedincem lige posle 22 odigrana kola. Što se tiče golgeterskog učinka, ubojito oružje ekipe Vlade Šimičića mogla bi biti Dunja Tabak, koja je druga na listi najboljih strelaca prvenstva. Rukometašica koja igra na poziciji levog beka nije propustila nijedan meč u ARKUS ligi u tekućoj sezoni, a mreže rivala tresla je čak 176 puta, što joj je donelo šest MVP priznanja.

Borba za četvrto mesto na tabeli i poslednju vizu za plej-of trajala je sve do poslednjeg kola. Medicinar je posle poraza Naise od Bekamenta dobio priliku da sam odlučuje o svojoj sudbini. Trijumfom nad ekipom Mladosti, Šapčanke su se izjednačile sa Nišlijkama po broju bodova (24), a bolji međusobni skor omogućio im je da se bore za naslov prvaka države. Medicinar je prvi deo ARKUS lige završio sa 11 pobeda, dva remija i devet poraza, a pre manje od mesec dana igrao je finale Kupa Srbije, u kome je bolja bila Jagodina. Ni promena trenera nije poremetila klub iz Šapca u nameri da se nađe u doigravanju za šampionsku titulu, pa će Nenad Tešić u plej-ofu rasterećeno predvoditi ekipu sa željom da napravi veliko iznenađenje. Ana Tomković, koja je sedma na listi strelaca sa 129 pogodaka na 21 odigranoj utakmici, mogla bi biti najveća pretnja po gol rivala.

Takmičenje u plej-ofu odvija se po kup sistemu, tako što se u prvom polufinalu sastaju prvoplasirana i četvrtoplasirana ekipa, a u drugom polufinalu drugoplasirana i trećeplasirana ekipa. U skladu sa tim, polufinalni parovi su:

Bekament BB – Medicinar  
Jagodina - Železničar

Polufinale plej-ofa igra se do dve pobede, a evo kako izgleda raspored mečeva (Bekament BB i Jagodina su zbog boljeg plasmana domaćini u prvoj i eventualno trećoj utakmici):

POLUFINALE, 1. UTAKMICA   
07.05. 
19:00 Bekament BB – Medicinar      
19:00 Jagodina – Železničar

POLUFINALE, 2. UTAKMICA   
11.05. 
18:30 Medicinar – Bekament BB      
19:30 Železničar – Jagodina

U finalu je prvoimenovana ekipa pobednik prvog polufinala i igra se do dve pobede. Prvoimenovana ekipa je domaćin u prvoj i eventualno trećoj utakmici.

Poraženi polufinalisti bore se za treće mesto, tako što se igra po dvostrukom kup sistemu, a prvoimenovana ekipa je poražena ekipa iz drugog polufinala. Prvoimenovana ekipa je domaćin u prvoj utakmici, a drugoimenovana u drugoj. U utakmicama za treće mesto plasman ekipa se određuje na osnovu broja osvojenih bodova. U slučaju da obe ekipe osvoje isti broj bodova, bolji plasman pripašće ekipi sa boljom gol razlikom. U slučaju da je razlika između datih i primljenih golova ista, treće mesto će pripasti ekipi koja je dala više golova u gostima. Ukoliko se ni na ovaj način ne utvrdi plasman, odmah po završetku druge utakmice pristupa izvođenju sedmeraca.

Rukometni klubovi Beograd i Crvena zvezda, nažalost, naredne sezone neće biti deo ARKUS lige. Kao dva poslednje rangirana tima, u narednoj takmičarskoj sezoni prelaze u Super B - rukometnu ligu Srbije. Beogradu i Crvenoj zvezdi zahvaljujemo se na fer i korektnoj borbi i izuzetnoj sportskoj saradnji.