Vesti

Gorjan Spahić: Raduje me novi sistem takmičenja

Rukometaše Proletera iz Zrenjanina će i u predstojećoj sezoni sa klupe voditi Gorjan Spahić. Mladi trener je tokom zimske pauze sezone 2021/22 kraj aut linije zamenio Momira Rnića i uspešno predvodio crveno-bele rukometaše do opstanka u ARKUS ligi. U jeku priprema za novu sezonu, Spahić ističe da je uprava kluba odradila dobar posao tokom letnjeg prelaznog roka i da Proleter spremno dočekuje početak superligaškog takmičenja.

,,U novu sezonu ulazimo sa mladom ekipom, koja tek treba da se stvara, ali nas ohrabruje činjenica da smo ovog proleća u plej-autu igrali dobar rukomet. Ja sam se tada potrudio da malo ubrzam igru, poboljšam individualni kvalitet svakog pojedinca i smatram da sam se svakom od svojih igrača posvetio i trudio se da izvučem najbolje iz njih. Zadovoljan sam igračkim kadrom kojim sada raspolažem, jer je ekipa pre svega sačinjena od mladih igrača. To je za mene dodatni izazov, da zajedno sa njima rastem i ja kao trener. Imam samo reči hvale za upravu kluba, koja se potrudila da nam obezbedi što bolji roster, tako da spremno dočekujemo novu sezonu''.

S obzirom na to da se Uroš Kolundžić, najbolji strelac Proletera iz prethodne sezone, preselio u redove Crvene zvezde Grundfos, a za njim su klub napustili bekovi Miroslav Jovanovski i Miloš Bosančić, kao i pivot Marko Živković, pojačanja su bila neminovna.

,,Da se naš trud iz prethodne sezone isplatio dokazuje i transfer Uroša Kolundžića u Crvenu zvezdu, jer svi znamo šta Zvezda znači u našem sportu. Nažalost, na kapitena Veska Barjaktarovića nećemo moći da računamo do novembra jer je u međuvremenu imao operaciju zbog povrede desnog lakta. Što se tiče pojačanja, doveli smo Lazara Pavlovića iz Šamota 65, Dušana Vukadinovića iz Spartaka, Jovana Rankovića iz Smedereva, bekove Nikolu Bečejca i Veljka Kuburovića, koji su prethodne sezone igrali u Bosni. Doveli smo i Lazara Čankovića, koji je na probi, a igra na poziciji levog krila''.

Kako je sistem takmičenja za sezonu 2022/23 promenjen u odnosu na sezonu 2021/22, klubovi više neće biti podeljeni u dve grupe, već će 14 timova igrati po dvostrukom bod sistemu. Po završetku prvog dela takmičenja, četiri ekipe učestvovaće u doigravanju za prvaka države, dok će se za ostale utvrditi plasman od petog do 14. mesta, a poslednje četiri ekipe prelaze, u narednoj takmičarskoj sezoni, u odgovarajuću grupu SBRLM. 

,,Meni se iskreno sviđa novi sistem takmičenja i mislim da je bilo vreme da dođe do takvih promena, jer će to doprineti kvalitetu ARKUS lige. Primera radi, mi smo poslednje tri sezone deo superligaškog takmičenja, a za to vreme šabačka Metaloplastika nijednom nije došla u Zrenjanin. Ljubitelji rukometa će konačno u svojim gradovima moći da gledaju najbolje ekipe i da protiv njih bodre svoj klub.  Svi su se potrudili da dovedu adekvatna pojačanja i verujem da će kvalitet lige biti na zavidnom nivou. Naravno da svi mi treneri i sportski radnici pratimo šta se dešava u drugim klubovima. Iako su ,,novajije'' u elitnom društvu, Kikinda i Topličanin su ozbiljne ekipe i dolaze iz sredina u kojima se rukomet gaji i neguje. Ne smemo ih nikako potceniti.  Što se tiče samog vrha našeg rukometa, uz Vojvodinu koja se dosta dobro pojačala u prelaznom roku, izdvojio bih Dinamo i Metaloplastiku kao velike favorite za osvajanje titule. Radnički, Crvena zvezda, Partizan su takođe ekipe od kojih se očekuju visoki ciljevi. Moramo imati na umu da skoro pa jedna trećina klubova na kraju ispada u niži rang, tako da su naše ambicije da se umešamo u trku za prvih osam mesta i izborimo opstanak'', istakao je Gorjan Spahić.