Vesti

Vladan Matić o povratku u Šabac: Želim da Metaloplastika igra lep rukomet

Rukometni klub Metaloplastika je ovog leta misterioznom najavom novog trenera privukao pažnju sportske javnosti. Ime novog stratega otkriveno je prvog jula, tačno u podne, kada je šabački klub zvanično predstavio Vladana Matića. Nekadašnji selektor Srbije se posle skoro 30 godina vratio u rodni Šabac i na klupi ,,plastičara“ nasledio Miodraga Kažića.

,,Spletom okolnosti, vezanih za moje zdravlje i porodicu, put me je naneo u rodni grad, gde ću u predstojećoj sezoni voditi klub u kom sam ponikao. Već dugo živim i radim u Mađarskoj, ali sam zbog operacije kuka i kasnije rehabilitacije, bio primoran da napravim pauzu u trenerskoj karijeri. Nakon toga su već svi klubovi u Mađarskoj imali trenera, a za mene je bilo nezamislivo da toliko dugo budem bez angažmana, jer nikada nisam imao toliku pauzu. Dobio sam ponudu Metaloplastike, koja je za mene bila dobra iz više razloga, a pre svega zato što nisam daleko od Segedina, u kom živim sa porodicom. Takođe, želja mi je bila da budem uz oca, jer mi je majka preminula pre tri godine“, kaže na početku našeg razgovora Vladan Matić.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu kluba, posle osvojenog pehara Kupa Srbije, saradnja sa iskusnim strategom jedan je od preduslova da se u Šabac donese dugo očekivana titula prvaka države.

,,Ja bih lično bio prezadovoljan plasmanom u plej-of. Vredno radimo i momci se stvarno trude da prihvate moju filozofiju rukometa, onako kako se rukomet igra u inostranstvu – sa što manje faulova, tako što se igra glavom i nogama. Metaloplastika će pokušati da igra lep rukomet, sa što više čitanja igre protivnika i lakih golova. Oslonili smo se na igrački fond od prošle godine. Klub su tokom leta napustili Savo Mešter, Nemanja Milovanović i Vukašin Antonijević, a doveli smo samo jedno pojačanje. U pitanju je Božidar Simić, srednji bek koji je poslednju sezonu odigrao u Riko Ribnici. Momci su vredni, radni, slušaju i to je najvažnije. Svojim pristupom pozitivno su me iznenadili Marko Srdanović i Mateja Dodić, koji su uz iskusnog golmana Darka Arsića, pravi vojnici. Očekujem da će ove godine da 'iskoči' pivot Jevtić, koji igra 'trojku' u odbrani i izuzetno je talentovan. Ima dobar pristup radu i obavezama. Sada će imati i mnogo veću minutažu nego prošle godine. Očekujem da će on izrasti u jednog dobrog pivotmena, koji u narednom periodu može da se nametne i selektoru. Ivanić na levom beku ima izuzetan potencijal, ali ga treba malo 'sklesati', skinuti mu kilograme i ubaciti u glavu pobednički mentalitet. U suštini, jako sam zadovoljan radom celog tima“.

Iako godinama nije pratio dešavanja u srpskom rukometu, letnji prelazni rok za Matića dovoljno govori ko su klubovi sa najvišim ambicijama.

,,Bez dileme, to su Vojvodina i Dinamo iz Pančeva, koji su bili vrlo aktivni na letnjoj pijaci. Nedavno sam razgovarao sa Draganom Škrbićem, svojim prijateljem i nekadašnjim saigračem iz reprezentacije, koji mi je predstavio dugoročan plan Crvene zvezde. Imaju ambicije da se vrate u sam vrh srpskog rukometa i verujem da će to i postići. Partizan je tu sa mladim snagama, a ne treba zanemariti ni Radnički iz Kragujevca, koji je nedavno preuzeo Žikica Milosavljević. Mi ćemo sa jednim skromnijim budžetom, ali timskom igrom, pokušati da se iz drugog plana dočepamo tog plej-ofa i uključimo u borbu za trofej ARKUS lige“, poručuje novi šef struke šabačke Metaloplastike.