Vesti

Vojvodina ,,overila“ titulu, Kikinda Grindex napušta društvo superligaša

Novosađani će osmi put u nizu podići trofej namenjen šampionu Srbije

RUKOMETAŠI Vojvodine pobedom nad Partizanom u 12. kolu plej-ofa ARKUS lige i matematički su, dva kola pre kraja takmičenja, osigurali epitet šampiona. Utakmica odigrana u ,,Slanoj bari“ završena je rezultatom 28:20 (14:8), a zanimljivo je da su na isti dan, pre tačno dve godine, Novosađani ,,overili“ titulu pobedom nad crno-belima na Banjici, takođe dva kola pre kraja. Istorija se ponovila, pa će tim Borisa Rojevića osmi put uzastopno podići trofej.

Vojvodina je konstantno bila u vođstvu, u jednom momentu je imala čak deset golova prednosti (21:11). Sa druge strane, Partizan nije nastavio kontinuitet dobrih partija, što je rezultiralo četvrtom pobedom Novosađana u međusobnim susretima ove sezone. Za igrača utakmice proglašen je golman domaćeg tima Svetislav Verkić, koji je upisao devet odbrana. Najbolji strelac je Darko Milenković sa devet pogodaka, a pratio ga je Mladen Šotić sa sedam. U poraženom sastavu najefikasniji je bio Stefan Petrić sa četiri postignuta gola.

Niški Železničar 1949 je trijumfom na domaćem terenu protiv ekipe Rudara 32:26 (15:13) osigurao četvrtu poziciju, koja mu omogućuje da učestvuje u evropskom takmičenju. Solidan otpor pružili su gosti u prvom poluvremenu i držali rezultatski priključak sve do poslednjih deset minuta, kada su Nišlije ušle u seriju. Za igrača utakmice proglašen je golman Miroslav Kocić, koji je upisao čak 18 odbrana, a po broju postignutih golova u domaćem sastavu istakli su se Aleksandar Stojanović sa sedam i Marko Milosavljević sa šest. Kod Kostolčana se kao šestostruki strelac izdvojio Saša Merdović, dok je među stativama Miloš Vuković zabeležio 13 odrana.

Ubedljivu pobedu u Leskovcu je proslavila Dubočica 54. Ona je nadigrala Radnički rezultatom 34:25 (20:8), a za igrača utakmice proglašen je Dejan Zlatanović (12 odbrana), golman domaćih. Imali su Leskovčani i 12 golova prednosti (23:11) i potpuno zasluženo su se radovali posle 60 minuta. Janja Vojvodić se pet puta upisao u listu strelaca, a isti broj pogodaka postigli su Nemanja Vuković i Stefan Stanojev kod gostiju. Među stativama Radničkog, Janko Gemaljević je deset puta bio uspešan u odbrani šuteva.

Susretom Dinama i Metaloplastike u Pančevu stavljena je tačka na 12. kolo plej-ofa. Slavili su Šapčani rezultatom 31:30 (17:14) i osvajanjem nova dva boda preuzeli drugo mesto na tabeli. Kada je u prvom poluvremenu tim Veselina Vukovića poveo 17:12, činilo se da će ,,plastičari” rutinski rešiti ovaj meč. Međutim, izabranici Akima Komnenića u drugom poluvremenu pokazali su značajno bolje izdanje i pomrsili konce gostima. Posle neizvesne završnice, u kojoj su odlučivale nijanse i bolja koncentracija, slavila je Metaloplastika. Za igrača utakmice izabran je čuvar mreže domaćeg sastava Nikola Perić (deset odbrana). Najefikasniji je bio kapiten Dinama Miloš Kostadinović sa devet pogodaka, dok su se u pobedničkom timu istakli Vukašin Vorkapić i Marko Srdanović sa po šest. Golman Milan Bomaštar susret je završio sa 11 odbrana na svom kontu. 

TABELA (PLEJ-OF): Vojvodina 24, Metaloplastika 18, Partizan 17, Železničar 1949  13, Dubočica 54  8, Dinamo 6, Rudar 6, Radnički 4.

Odigrani su i svi mečevi poslednjeg, 14. kola plej-auta i poznato je ko će napustiti takmičenje. Pored Crvenke, koja je ostala prikovana za dno tabele, u narednoj sezoni ARKUS lige nećemo gledati ni Kikindu Grindex . Evo i večerašnjih rezultata.

Novi Pazar – Proleter 39:35

Crvena zvezda – Spartak 26:27

Obilić – Kikinda Grindex 26:25

Šamot 65 – Crvenka 43:35

TABELA (PLEJ-AUT) POSLE POSLEDNJEG KOLA: Novi Pazar 17, Šamot 65  16, Obilić 15, Crvena zvezda 15, Spartak 15, Proleter 13, Kikinda Grindex 13, Crvenka 8.

 

Ažurirano 16.05.2021.